Loading...
 
 26510 99294
 Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, 455 00 Ιωάννινα
 

Η Κλινική

Κωνσταντίνος Κωστίκας, MD, PhD, FCCP, FERS 

Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Προσωπική ιστοσελίδα: kostikas-med.gr

Google Scholar: 
bit.ly/kostikas_scholar


Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Κωστίκας σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπστημίου Αθηνών και εκπαιδεύτηκε στην Πνευμονολογία στην Πνευμονολογική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ, στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και στο Royal Brompton Hospital, London, UK.

Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στη μελέτη δεικτών στον εκπνεόμενο αέρα ασθενών με φλεγμονώδεις παθήσεις των αεραγωγών (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».

Έχει διατελέσει Λέκτορας Πνευμονολογίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και συνεργάτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του University Hospital Basel, στην Ελβετία.

Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με σοβαρό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη χρήση βιολογικών παραγόντων σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, τους βιολογικούς δείκτες σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, την τεχνητή νοημοσύνη (artificial Intelligence) σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, τις συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων & τη χρήση νεότερων τεχνολογιών, καθώς και τις διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο (sleep apnea) και το μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό. Έχει επίσης κλινική εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με διάμεσες πνευμονοπάθειες (όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση), καθώς και στη βρογχοσκόπηση και σε άλλες επεμβατικές τεχνικές.

Έχει περισσότερες από 260 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά στο PubMed, με >9,500 βιβλιογραφικές αναφορές (citations) στο Google Scholar και h-index=53.
Δείτε σχετικές δημοσιεύσεις εδώ

Έχει υπηρετήσει στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) ως e-Learning Resources Director, μέλος του European Board for Accreditation in Pneumology (EBAP), και ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού διπλώματος Πνευμονολογίας HERMES.

Έχει εργαστεί στο ιατρικό τμήμα της εταιρείας Novartis στην Ελβετία, ως Medical Head Respiratory Region Europe και WorldWide Brand Medical Director Respiratory, με αντικείμενο ευθύνης τα εισπνεόμενα φάρμακα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το Άσθμα παγκοσμίως.

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή και επιμέλεια πολλών βιβλίων Πνευμονολογίας και είναι υπεύθυνος για την τελευταία Ελληνική έκδοση του βιβλίου αναφοράς Clinical Respiratory Medicine των Stephen Spiro, Gerard Silvestri & Alvar Agustí και του βιβλίου Αρχές Ακτινολογίας Θώρακα των Goodman και Felson.

Είναι κριτής εργασιών σε >50 περιοδικά Πνευμονολογίας και μέλος της εκδοτικής ομάδας (Editorial Board) των περιοδικών American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (IF= 17.45), PLoS One (IF=2.74), Frontiers in Medicine (IF=3.90) & Diagnostics (IF=3.24). Aπό τον Ιούλιο του 2021 είναι Editor in Chief του Περιοδικού Pneumon της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (http://www.pneumon.org).

Είναι Fellow of the American College of Chest Physicians (FCCP) από το 2008 και Fellow of the European Respiratory Society (FERS) από το 2020. Συμμετέχει ενεργά στο Assembly της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) από το 2019, 

Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Από το Σεπτέμβριο του 2022 έχει εκλεγεί Τακτικός Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Developed by LogicOne